Welkom bij onze Blogpagina!

Welkom bij onze blogpagina van BM Zorgbegeleiding. Hier delen we nuttige informatie over verschillende onderwerpen met betrekking tot begeleiding in de zorg. We streven ernaar om wekelijks nieuwe blogartikelen te publiceren om zorgprofessionals, cliënten, zorginstellingen en families te informeren en te inspireren. Lees verder om meer te weten te komen over ambulante ondersteuning, gezinsbegeleiding en tijdelijke zorg.

Ambulante Ondersteuning

Hier vindt u informatie over ambulante ondersteuning in de zorg. Ontdek hoe onze zelfstandige zorgprofessionals zorgen voor individuele begeleiding op maat, zowel thuis als in zorginstellingen.

Gezinsbegeleiding

Lees meer over onze gezinsbegeleidingsservices, die gericht zijn op het ondersteunen van families bij het bieden van de beste zorg aan hun geliefden.

Tijdelijke Zorg

Ontdek hoe onze tijdelijke zorgondersteuning kan helpen bij het handhaven van continuïteit in de zorg, zelfs tijdens piekperiodes of afwezigheid van personeel.

Hulplijn geweld, misbruik en kindermishandeling 1712

De hulplijn 1712 is een hulplijn voor vragen over alle vormen van geweld misbruik en kindermishandeling. Een professionele hulpverlener luistert naar uw verhaal, geeft u informatie en advies en zoekt samen met u naar de best mogelijke oplossing.

Als je een vermoeden hebt dat een kind mishandeld, verwaarloosd of seksueel misbruikt wordt, of als je zelf slachtoffer bent, dan kan je contact opnemen met de hulplijn 1712 (telefonisch elke werkdag van 9 tot 18 uur, via mail 7 dagen op 7 van maandag tot donderdag van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur).

Voorwaarden

De hulplijn is er voor iedereen die in aanraking komt met een vorm van geweld, misbruik of kindermishandeling of vragen heeft hierover.

Procedure

U kunt contact opnemen met de hulplijn via het nummer 1712. De hulplijn is elke werkdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 18 uur. U kunt ook een e-mail  U krijgt binnen de 2 dagen antwoord. Chatten met 1712 kan van maandag tot en met donderdag van 13 tot 17 uur en van 18 tot 22 uur.

Een gesprek met 1712 is discreet: uw oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en u hoeft niet te zeggen wie u bent.

In een levensbedreigende situatie: bel de politie op het nummer 101. Voor dringende medische hulp: bel het noodnummer 112.

 

Slachtofferhulp

Inbraak, aanranding, diefstal, verkrachting, bedreiging, slagen en verwondingen, car/home-jacking, stalking, moord,... en ook verkeersongevallen en zelfdoding.
Wanneer u of familie en vrienden hiermee geconfronteerd worden, dan kunt u terecht bij slachtofferhulp.

 

Slachtoffer zijn van een misdrijf is een ingrijpende gebeurtenis. U blijft met heel wat vragen en gevoelens zitten.

Wat zijn uw rechten?

  • Wat gebeurt er met uw klacht?
  • Hoe verkrijgt u schadevergoeding?
  • Welke zijn mogelijke reacties?
  • Hoe krijgt u alles verwerkt?
  • Wie of wat kan u daarbij helpen?

Wat doet slachtofferhulp?

  • Praten over wat u overkomen is.
  • Informatie en advies geven.
  • Meegaan naar de politie, naar een arts, naar de rechtbank.
  • Bemiddelen met uw advocaat, uw verzekering of het parket.
  • U de weg wijzen naar andere mensen of diensten.

Hoe gaat het in zijn werk?

  • De hulp is gratis.
  • Slachtofferhulp werkt zowel met professionele als vrijwillige medewerkers.
  • Een gesprek kan bij u thuis of op de dienst.
  • Slachtofferhulp werkt onafhankelijk.
  • Wat u vertelt, is vertrouwelijk.
  • Slachtofferhulp werkt zowel individueel als in groep, zowel met kinderen als met volwassenen.

 

Waar kunt u terecht?

Per gerechtelijk arrondissement is er één Centrum voor Algemeen Welzijnswerk verantwoordelijk voor slachtofferhulp.

Meer informatie en adressen van de Centra voor Algemeen Welzijnswerk(opent in nieuw venster) vindt u op de website caw.be.

KOPP Kind

KOPP kinderen, zijn kinderen van Ouders met Psychische Problemen. Hieronder vallen ook verslavingsproblemen.

Bij de meeste KOPP gezinnen is preventie van groot belang. Volwassenen en/of kinderen vragen en/of hebben behoefte aan één en andere vorm van hulpverlening. Circa 1/3 heeft geen zorg nodig.
1/3 doet regelmatig beroep op ambulante begeleiding en 1/3 heeft regelmatig, intensieve ambulante en/of context begeleiding nodig. Doordat er een verdere ontwikkeling is ontstaan in de problematieken, waaronder verslaving, depressie, angst, gedrag en/of een persoonlijkheidsstoornis is begeleiding van groot belang.

KOPP kinderen kunnen zelf problemen ondervinden door de situatie waarin ze opgroeien. Zij nemen bijvoorbeeld de rol en taken van de ouders over en cijferen zichzelf weg. Kinderen kunnen zich schamen voor wat er thuis gebeurt en nemen daarom liever geen vriendjes of vriendinnetjes mee. De kans dat een KOPP kind zelf in de problemen komt is groot. Hoe jonger het kind, hoe groter het risico dat het door de psychische of verslavingsproblemen van de ouders ooit zelf in moeilijkheden komt.

Ervaar jij zelf deze problemen? Ben jij zelf een KOPP kind? Ken jij een gezin die in deze situatie leeft?
Weet jij iemand die ambulante of context begeleiding kan gebruiken, neem dan contact op met ons voor een zorgprofessional.

8 MISVERSTANDEN OVER PTSS

Wat is PTSS: Post Traumatische Stress Stoornis.

PTSS is een psychische aandoening die in het
DSM IV was ingedeeld bij de angststoornissen. In de DSM-5 is de stoornis opgenomen in een nieuwe hoofdstuk, trauma- en stressorgerelateerde stoornissen.

Wat zijn de 8 misverstanden over PTSS
een mooie bijdragen van Anne Marsman